Flanellskjortor från Friluftsfabriken

Min man älskar sina flanellskjortor. Han bär dem nästan jämt. Han har dem på sig även på kontoret, men då väljer han tunna flanellskjortor som är lite snyggare.

Nu har jag kollat in flanellskjortor från Friluftsfabriken och jag har beställt några nya till gubben. Många av de gamla är lite väl slitna så de får bli till trasor nu.

Hos Friluftsfabriken har de både traditionella och lite snyggare flanellskjortor. Traditionella som passar bra vid friluftsliv och lite tunnare och snyggare som passar till jobbet.

Flanellskjortans historia

När vi tänker på flanellskjortor tänker vi oftast på tuffa grabbar ute i naturen. Och det är ju inte så konstigt eftersom flanellskjortan från början var ett typiskt arbetarplagg. Varmt och slittåligt!

Flanell är ett material i antingen bomull eller ull. Flanellskjortorna är oftast av bomull. De är ganska tättvävda och därefter ruggade på ytan så att det typiska utseendet kommer fram.

Det stora genombrottet för flanellskjortan kom i slutet av 1800-talet när Hamilton Carhartt ville skapa arbetskläder som var både hållbara och hade bra kvalitet. Företaget Carhartt är fortfarande igång och tillverkar sina skjortor.

Idag ser man skjortorna i alla möjliga sammanhang. På 90-talet fick den ett stort uppsving i grungemodet. Kurt Cobain var en av dem som gjorde skjortan populär.

Flanellskjortan idag

Idag används skjortorna såväl vid utomhusjobb, frilufstliv och vid lite mer casual vardagsliv. Det går idag bra att använda rutiga flanellskjortor till ledig kostym och med en enfärgad slips.

Men mest av allt används den vid kroppsarbete och som fritidsplagg. Även bland tjejer har flanellskjortan fått ett uppsving. De senaste åren har tjejer använt kraftiga fodrade flanellskjortor som jacka under vår och höst. Att bära en oknäppt flanellskjorta över en topp är också populärt bland tjejerna. Urvalet av flanellskjortor för tjejer är inte så stort, men om man vill ha en oversize skjorta kan man faktiskt köpa en herrskjorta istället. Och flanellskjortor för killar finns överallt.